Lirik Huwannur هُوَ النُّورُ

هُوَ النُّورُ يَهدِى الحَا ئِرِينَ ضِيَاؤُهُ   
Huwan Nuuru Yahdil Haairiina Dhiyaauhu
Dialah Nabi Pelita Cahaya yang memberi petunjuk orang-orang yang bimbang

وَفِى الحَشرِ ظِلُّ المُرسَلِينَ لِوَاؤُهُ
Wa fil Hasri Zhillul Mursaliina Liwaauhu
Di Padang Mahsyar Panjinya sebagai pemberi naungan
 
تَلَقَّى مِنَ الغَيب المًجَرَّدِ حِكمَةً
Talaqqoo Minal Ghoibil Mujarrodi Hikmata
Sampailah kepadanya hikmah tanpa perantara apapun

بِهَا اَمطَرَت فِى الخَافِقِينَ سَمَاؤُهُ
Bihaa Amthorot Fiil Hoofiqoini Samaauhu
dengan hikmah itu hujanlah langit di segala penjuru barat dan timur

وَمَشهُودُ اَهلِ الحَقِّ مِنهُ لَطَائِفٌ
Wa Mashuudu Ahlil Haqqi Minhu Lathooifun
Para saksi dari para Ahli Ma`rifah yang dalam kebenaran, menyaksikan dari Beliau kasih sayang dan kelembutan-kelembutan 

تُخَبِّرُ اَنَّ المَجدَ وَالشَّأ وَشَأوُهُ
Tuhobbiru Annal Majda Wassaawasaauhu
Dikabarkan sungguh apa yang terjadi adalah dengan keinginanmu 

Resepi Kebab Roti cheese leleh

Kebab Roti cheese leleh
Kebab Roti cheese leleh

Bahan-bahan:
  • Minced beef sepeket
  • Serbuk kari - 2 sudu
  • Serbuk cili - 1 sudu
  • Bawang merah & putih potong dadu kecil-kecil
  • Garam
  • Mix herbs - sikit je buat bau-bau herbs
  • Daun sup
  • Telur 2 biji
Cara-cara:
  • Tumis bawang merah & putih
  • Masukkan minced beef + serbuk kari + serbuk cili + mixed herbs + garam
  • Masak hingga daging dah masak...tutup api
  • Kemudian masuk daun sup yang dipotong kecil
  • Pecahkan telur dan gaul hingga sebati
  • Sedia untuk dimasak menggunakan pan yang sesuai
Kredit resepi: Nur Farrah Salleh  

BAGAIMANA MEMASAK LEMANG DENGAN BETUL

 1. Buluh
Gunakan buluh yang sesuai elakan mengambil buluh yang nipis seperti 'buluh telur' atau buluh yang terlalu tebal. Buluh yang nipis akan mudah pecah dan buluh yang tebal melambatkan proses pembakaran lemang. Potong Buluh mengikut kesesuaian, panjang yg dicadangkan adalah lebih kurang 80 cm bersamaan 2.5 kaki. kalau terlalu panjang dikuatiri lemang sebelah atas tidak masak dgn sempurna. Setelah buluh dipotong mengikut saiz buluh- buluh tersebut hendaklah dibersihkan dahulu.

2. Daun pisang .
Daun yang sesuai adalah yg tidak tua dan tidak terlalu muda. Daun pisang tua akan mudah pecah bila di masukan kedalam buluh dan daun pisang terlalu muda pula akan melekat pada pulut setelah masak nnt. Daun pisang jenis pisang hutan (pisang karuk), pisang Awak, dan pisang kapas adalah yg paling baik untuk dibuat daun lemang, jenis pisang2 lain juga bole di gunakan. potong mengikut saiz  dan bersihkan daun dengan mengelap dgn kain basah.

3. Cara-cara memasukkan daun pisang.
Ambil pelepah pisang (yang sederhana kecil) dibelah dua dan tinggalkan dalam 1/2 kaki (jgn di belah sampai pangkal) untuk dibuat “telutuk”. Telutuk ini gigunakan untuk menyepit daun pisang dan digulung semasa memasukan kedalam buluh. Sebaiknya tindanan daun pisang dalam buluh hanya sedikit sahaja.

3. Pulut dan Santan Kelapa
Satu gantang pulut memerlukan 3-4 biji kelapa, lebih byk santan lebih enak lemangnya. Bersihkan pulut dan rendam pulut dalam santan dan masukan sedikit garam dalam santan tersebut. Masukkan pulut dan santan kelapa kedalam buluh pelahan-lahan sehingga  sejengkal dari paras atas buluh, memberi ruang untuk pulut mengembang semasa pembakaran. Setelah diisi sumbat di bahagian atas dgn daun pisang dan dicampurkan dgn daun pandan untuk memberi aroma baun pandan pd lemang bila sudah masak… setelah buluh siap diisi dgn pulut dan seterusnya di letakan di lanngai dan sedia untuk di bakar.

4. Api/ Langgai
Sediakan Langgai seperti dalam gambar dan hidupkan api. Peringkat awal api yang menyala hendaklah jauh dari buluh lemang yang diletakkan di langgai, anggaran 1.5 kaki. Kalau terlalu dekat menyebabkan buluh akan hangus terbakar. Setelah kayu yang sudah berbara (tidak menyala lagi), barulah di alihkan dekat dgn buluh sehingga santan kering. Untuk memanaskan bahagian bawah buluh tersebut, setelah buluh bertukar warna kedudukan buluh di letakan lebih condong daripada sebelumnya dan serakan bara-bara api di bawah buluh untuk memaskan bahagian atas lemang tadi

Khasiat buat nenas (SUPERFOOD)

 

potongan buah nenas
potongan buah nenas

  • Nenas adalah superfood. Penting untuk hampir keseluruhan tubuh. Kalau mampu ambillah setiap hari. 
  • Ambil sekali dengan empulur. Itu paling banyak khasiat dekat situ.
  • Ramai tak tahu jika amal 1 slice nenas 3 kali sehari, enzim bromelain dalamnya bantu pecahkan kahak, lendir dan mukus.
  • Elok sangat bagi yang kerap batuk berkahak. Nenas sarat dengan vitamin C. 
  • Ini berdasarkan kajian di University of Maryland Medical Centre. Vitamin yang cantikkan kulit. Buatkan kulit terhidrasi dengan baik sebab nenas 87% air.
  • Power tak power. Kalau ada masalah mulut berbau tu senang je citer dia.
  • Makan nanas. Sebab nenas ada xylitol. Bahan bantu hapuskan bakteria penyebab mulut berbau. Nenas juga pemutih gigi semulajadi.
  • Nenas bersifat healing terutama bagi masalah gusi bengkak atau berdarah. Atau disebabkan jangkitan. 
  • Mungkin berlawanan sebab sifat nenas masam. Tapi sebenarnya ia elok untuk gusi.
  • Paling padu ada satu bahan ni. Antikanser. Bantu lawan inflamasi. Kecutkan tumor.

Singgah makan tengahari di Warung Che Bunga, Sungai Buloh, Selangor

Warung Che Bunga, Sungai Buluh
Warung Che Bunga, Sungai Buluh

Warung Che Bunga, Sungai Buluh
Warung Che Bunga, Sungai Buluh
Warung Che Bunga ni terletak di jalan kampung melayu sungai buloh medan selera, Kampung Melayu Batu 13, Sungai Buloh, Selangor. Kalau drive long distance atas highway utara-selatan dan bosan nak makan di rnr sungai buluh, boleh exit dulu di exit sungai buluh (yang ada hospital sungai buluh). Boleh cari warung che bunga...Tak jauh pun dari exit sungai buluh tu...
beratur di sini untuk ambil makanan dan bayar terus
beratur di sini untuk ambil makanan dan bayar terus

kawasan tempat makan yang luas dan selesa
kawasan tempat makan yang luas dan selesa
Menu warung che bunga ni berkonsepkan makan pantai timur...set-set pantai timur mesti suka kalau datang ke sini. Antara menu yang ada di warung che bunga ni adalah nasi gulai ikan, nasi gulai ayam, nasi khaomok, nasi che bunga, nasi lemak, nasi kerabu, nasi dagang, nasi ayam percik...
lauk-lauk yang padu...pantai timur style
lauk-lauk yang padu...pantai timur style

pilih lauk nasi kerabu
pilih lauk nasi kerabu
Makan tengahari aku kali ni aku pilih untuk makan nasi che bunga dan nasi kerabu...Macam rare kan nasi che bunga ni, tu yang order tu..mungkin signature dish diorang kot..Kedua-dua yang aku makan memang padu dan sedap...sesuai memang tengah lapar gila nih😅
nasi kerabu
nasi kerabu

nasi che bunga
nasi che bunga
Air pulak aku order teh ais madu buih meleleh....biasa menu teh ais madu ni aku banyak jumpa masa aku jalan-jalan di pantai timur...Sebagai pencuci mulut pulak, aku nak try makan roti sangkaya...
teh ais madu
teh ais madu

roti sangkaya
roti sangkaya
Kepada yang nak try makan di warung che bunga ni, boleh cari di Sungai Buluh. Untuk memudahkan pencarian korang, aku sertakan GPS koordinat dan google map sebagai rujukan dan panduan korang.

GPS koordinat: 3°12'55.9"N 101°34'39.0"E atau 3.215527, 101.577512

Singgah makan aiskrim Baskin Robbins di dalam Avenue K Mall, Jalan Ampang Kuala Lumpur

Baskin Robbins Kiosk di Avenue K Mall
Baskin Robbins Kiosk di Avenue K Mall
Cuaca panas-panas, kalau kena dengan aiskrim, baru ngam!.... Kali ni aku nak try makan aiskrim Baskin Robbins plak...Kiosk Baskin Robbins yang aku terjah ni dekat dalam Avenue K Mall, di Jalan Ampang yang juga bertentangan dengan KLCC. Cari Baskin Robbins di ground floor mall tu...
pilih nak yang mana satu
pilih nak yang mana satu

ada pelbagai flavors aiskrim
ada pelbagai flavors aiskrim
Aku beli dan layan makan dekat hotel...hotel aku sebelah dengan Avanue K mall ni jer....So kalau hotel korang jauh, jangan sesekali tiru aksi ini😁....takut nanti aiskrim korang tu jadi air😅
ni aiskrim cup kecil, makan sambil jalan-jalan
ni aiskrim cup kecil, makan sambil jalan-jalan

yang ni layan dalam hotel....
yang ni layan dalam hotel....
GPS koordinat Baskin Robbins Avanue K: 3.15925633594337, 101.71320926765564

Sejukkan tekak jap dengan aiskrim llaollao, di Pavilion Bukit Bintang, Kuala Lumpur

 

aiskrim llaollao, di Pavilion Bukit Bintang
aiskrim llaollao, di Pavilion Bukit Bintang
Saja jer aku nak cakap aku jalan-jalan dalam Pavilion Bukit Bintang, terjumpa la dengan aiskrim llaollao ni... Ini jer yang mampu aku beli dalam Pavilion ni, yang lain semua mahal-mahal😂😂😂.. Berjalan di luar Pavilion ni panas, so beli la aiskrim ni nak sejukkan tekak jap...
aiskirm llaollao
aiskirm llaollao
Korang bole cari aiskrim ni dala Pavilion Bukit Bintang, Kuala Lumpur.

GPS koordinat: 3.1494107645185956, 101.7129297035756

Menikmati pemandangan Kota Kuala Lumpur dari atas Menara Kuala Lumpur

Menara Kuala Lumpur
Menara Kuala Lumpur
Kalau nak tengok pemandangan Bandaraya Kuala Lumpur dari pandangan atas, tempat yang boleh korang datang adalah menara Kuala Lumpur. Bangunan tinggi yang lain korang tak boleh nak naik, sebab semua tu office😅...Contoh petronas twin tower, kalau korang staf petronas, boleh la nak panjat bangunan tu sebab office petronas kat situ...Begitu jugak dengan menara merdeka 118, korang tak boleh nak naik jugak...Tapi menara Kuala Lumpur ni membenarkan orang awam untuk naik ke atas, tapi kena bayar tiket la sikit....
ni lift untuk naik ke tingkat atas
ni lift untuk naik ke tingkat atas

tempat kaunter nak beli tiket
tempat kaunter nak beli tiket

ni kawasan bawah menara, tempat beratur untuk beli tiket dan untuk naik lift
ni kawasan bawah menara, tempat beratur untuk beli tiket dan untuk naik lift
Menara KL ni sebenarnya adalah menara telekomunikasi tertinggi di Asia Tenggara dan di bina dalam hutan simpan Bukit Nanas...Nampak tak bertapa specialnya menara KL ni sampai boleh dibina dalam hutan simpan😅...

Menara KL ni ada 3 bahagian yang korang boleh masuk. Kesemuanya kena beli tiket sebelum nak masuk. # bahagian tersebut adalah observation deck (Menara tinjau KL tower), skydeck dan skybox. Skydeck ni adalah kawasan terbuka di atas menara KL. Dekat sini korang boleh tengok pemandangan KL sambil merasai angin yang agak kuat di atas tersebut. Skybox pula adalah kotak lut sinar kesemuanya termasuk lantai yang korang pijak tu..korang akan gayat sikit la..kalau sesiapa yang takut tempat tinggi, tak sesuai nak masuk sini, rugi tiket😆😆😆...

Aku masuk yang observation deck (menara tinjau KL tower jer). Yang ni kira basic yang korang boleh masuk dan tak extreme...boleh lihat pemandangan KL dalam ruang yang tertutup...tak macam skydeck, ruang yang terbuka....

boleh tengok menara merdeka 118
boleh tengok menara merdeka 118

boleh tengok menara berkembar petronas KLCC
boleh tengok menara berkembar petronas KLCC

observation deck, boleh jalan 360 darjah sekeliling
observation deck, boleh jalan 360 darjah sekeliling
Kedudukan menara KL ni betul-betul di atas puncak Bukit Nanas. Bagi yang datang berjalan kaki, kalau korang nak menapak dari bawah, agak mencabar jugak la nak mendaki bukit tu...Kalau tak larat, jangan risau, ada van shuttle yang ambil dan hantar pengunjung dari atas ke bawah dan dari bawah ke atas....free jer...
pintu gerbang menara KL di bahagian bawah bukit
pintu gerbang menara KL di bahagian bawah bukit

free shuttle untuk pejalan kaki
free shuttle untuk pejalan kaki
Shuttle ni, korang kena tunggu dekat pintu gerbang tu..nanti van shuttle ni akau pick up dekat situ. Takda la tercabut kaki nak mendaki bukit😅...
ketinggian menara-menara yang ada di dunia
ketinggian menara-menara yang ada di dunia
Terlupa nak aku nak bagitau yang dalam obsevation deck tu, ada gambar bentuk-bentuk menara yang terdapat di dunia ni beserta dengan ketinggian setiap satunya..Korang tengok sendiri kat situ, Menara KL ni yang keberapa tertinggi di dunia....Ada la sikit knowledge korang dapat kan😁😁😁

Kepada yang nak datang ke Menara KL ni, boleh cari di Bukit Nanas, KL. AKu sertakan juga GPS koordinat dan google map sebagai rujukan korang.

GPS koordinat: 3.152878783584327, 101.70385163370605

Restoran Gerak 23, antara tempat tumpuan makan tengahari di Kampung Baru Kuala Lumpur

Restoran Gerak 23, Kampung Baru, KL
Restoran Gerak 23, Kampung Baru, KL

Restoran Gerak 23, Kampung Baru, KL
Restoran Gerak 23, Kampung Baru, KL
Restoran Gerak 23 ni terletak di Kampung Baru Kuala Lumpur. Waktu tengahari, restoran Gerak 23 memang menjadi tumpuan orang ramai untuk makan tengahari di sini. Ni kira kali kedua aku sampai di Restoran Gerak 23. Kali pertama pada tahun 2018 dan aku pernah post dalam blog aku ni berkenaan Restoran Gerak 23 yang masa kali pertama aku datang sini. Boleh tengah posting tu DISINI.
ada ikan bakar, ayam bakar, sotong bakar
ada ikan bakar, ayam bakar, sotong bakar

pilihan masakan/lauk tengahari yang sangaat banyak
pilihan masakan/lauk tengahari yang sangat banyak

dari hujung ke hujung, ulam-ulaman pun ada
dari hujung ke hujung, ulam-ulaman pun ada
Biasanya kalau restoran menyediakan pelbagai jenis masakan dan lauk yang sangat banyak, ia akan menjadi tumpuan dan tarikan untuk orang ramai datang ke restoran tersebut, apatah lagi jika semua masakan tersebut sedap dan menepati citarasa orang ramai. Begitu juga la dengan restoran Gerak 23 ni.... tak hairanlah jika ramai orang memilih untuk makan tengahari di sini.
ni nasi tengahari aku, bersama ayam goreng dan terung sambal
ni nasi tengahari aku, bersama ayam goreng dan terung sambal

aku ambil gak keli bakar...surrrr
aku ambil gak keli bakar...surrrr
Style di Restoran Gerak 23, korang beratur pilih makanan, kemudian beratur lagi untuk bayar...kena bayar dulu sebelum makan...lepas tu baru la korang cari meja untuk nak makan..kalau datang peak hours, kena bersabar la sikit nak dapat meja makan...ramai orang beb...

Kalau korang nak datang ke sini, sangat recommended untuk datang... Boleh cari Di Kampung Baru Kuala Lumpur. GPS koordinat dan google map Restoran Gerak 23 adalah seperti di bawah.

GPS koordinat: 3°09'38.8"N 101°42'09.1"E atau 3.160772, 101.702513

Senarai Pasar Malam Kota Bharu dan di sekitar Kelantan mengikut hari

Terdapat tiga lokasi pasar malam yang dibuka setiap hari di bandar raya Kota Bharu, Kelantan, iaitu 
  1. Pasar Malam Buluh Kubu di Jalan Maahad melalui Jalan Pintu Pong 
  2. Bazar Larut Malam Kota Bharu (Kota Bharu Uptown) di Jalan Parit Dalam di pusat bandar raya
  3. Pasar Larut Malam Wakaf Che Yeh.
Berikut disenaraikan lokasi-lokasi tapak pasar malam di seluruh Kelantan terutamanya di sekitar kawasan Kota Bharu yang boleh korang kunjungi selain yang telah dinyatakan di atas:

Setiap Hari Ahad
  • Berek 12, Kota Bharu (18:00 – 22:00) 
  • Kota Jembal (Kedai Lalat), Kota Bharu 
  • Gunong, Bachok 
  • Cabang Empat, Tumpat 
  • Pekan Pengkalan Kubor (sebelah Masjid Pengkalan Kubor), Tumpat 
  • Dataran Peladang, Kuala Krai. 
Setiap Hari Isnin
  • Bandar Baharu Kubang Kerian (Jalan Tok Kenali), Kota Bharu  
  • Padang Tembak, Kota Bharu 
  • Kok Lanas, Kota Bharu (18:00 – 22:00) 
  • Kg. Laut, Tumpat 
  • To’ Uban, Pasir Mas (17:00 – 21:00) 
  • Perupok, Bachok 
  • Pekan Machang 
  • Bukit Sireh, Kuala Krai. 
Setiap Hari Selasa
  1. Kota Jembal (Kedai Lalat), Kota Bharu  
  2. Wakaf Mek Zainab, Kota Bharu 
  3. Kg. Tanjung Mas, Kota Bharu (18:00 – 22:00)  
  4. Pekan Tanah Merah (belakang Pasar Raya Aneka) 
  5. Pasir Tumboh Bandar Satelit Islam, Kota Bharu  
  6. Beris Kubor Besar, Bachok 
  7. Jalan Pintasan Pasir Puteh, Pasir Puteh 
  8. Kota Kubang Labu, Tumpat. 
Setiap Hari Rabu
  • Flat Kg. Sireh, Kota Bharu 
  • Padang Tembak, Kota Bharu  
  • Kg. Kubor Maras (Langgar), Kota Bharu 
  • Kg. Tapang, Kota Bharu (18:00 – 22:00)  
  • Kg. Teluk (Panji), Kota Bharu 
  • Kg. Mulong, Kota Bharu (17:00 – 22:00) 
  • Pantai Cahaya Bulan (Jalan Taman Buaya), Kota Bharu 
  • Jalan Tanjung Baharu (PCB), Kota Bharu 
  • Pekan Peringat, Kota Bharu 
  • Padang KTM, Tumpat 
  • Kg. Morak, Tumpat  
  • Pusat Bandar Pasir Mas (berdekatan Plaza Serangkai Mas) (17:00 – 21:00) 
  • Gual Ipoh, Tanah Merah  
  • Pekan Kuala Krai. 
  • Setiap Hari Khamis
  • Kawasan Perindustrian Lundang, Kota Bharu 
  • Pekan Ketereh  
  • Kg. Jambu Merah (berdekatan Jambatan Kada Resort, Melor), Kota Bharu 
  • Gunong, Bachok 
  • Pekan Wakaf Bharu, Tumpat (17:00 – 23:00) 
  • Tendong (berhampiran SK Othman Talib II), Pasir Mas 
  • Cabang Tiga Meranti, Pasir Mas 
  • Batu 11, Tanah Merah (depan Pusat Ternakan Pantai Timur) 
  • Tok Bali, Pasir Puteh 
  • Bandar Baharu Gua Musang (17:00 – 00:00). 
Setiap Hari Jumaat
  • Taman Sri, Pengkalan Chepa, Kota Bharu 
  • Bandar Baharu Kubang Kerian (kawasan Pasar Raya Nirwana Mas), Kota Bharu 
  • Pekan Melor, Kota Bharu  
  • Pantai Irama, Bachok (17:00 – 22:00) 
  • Kg. Berangan, Tumpat  
  • Kg. Kok Majid, Tumpat 
  • Temangan, Machang. 
Setiap Hari Sabtu
  • Pekan Pengkalan Chepa (Taman Bendahara), Kota Bharu 
  • Pasir Tumboh Bandar Satelit Islam, Kota Bharu 
  • Kg. Guchil Bayam, Kota Bharu (18:00 – 22:00) 
  • Kg. Kok Pasir, Tumpat 
  • Kg. Telaga Lanas, Tumpat 
  • Kg. Tebing, Pengkalan Kubor, Tumpat (18:00 – 21:00) 
  • Kg. Repek (berhampiran SMK Tiang Chandi), Pasir Mas 
  • Beris Kubor Besar, Bachok 
  • Pekan Kuala Krai 
  • Pekan Pasir Puteh. 

Resepi Ikan Bawal Hitam Sambal Kicap

Ikan Bawal Hitam Sambal Kicap
Ikan Bawal Hitam Sambal Kicap

Bahan-Bahan:
  • Ikan Bawal Hitam
Bahan A:
  • 4 ulas Bawang merah
  • 2 ulas Bawang putih
  • 1 ulas Bawang Besar – dikisar
  • 4 sudu cili kering yang telah dikisar
Bahan B:
  • 2 sudu Sos Tomato
  • 2 sudu Kicap Manis
  • 2 sudu Kicap Masin
  • 1 asam keping
  • garam secukup rasa
Cara Memasak:
  • Ikan bawal dibersihkan dan dipotong.
  • Gaul ikan bersama garam dan kunyit, kemudian digoreng.
  • Tumbuk bahan A dan ditumis hingga naik bau. Masukkan cili kering yang dikisar hingga pecah minyak.
  • Masukkan bahan B, bawang besar kisar, asam keping dan garam secukup rasa. Akhir sekali masukkan ikan yang telah di goreng tadi.
  • Biarkan seketika, hingga agak pekat boleh lah diangkat.

RESEPI AYAM GOLEK (untuk 2 ekor ayam)

ayam golek
ayam golek

Bahan-bahan rempah:
Bawang merah bombay - 10bji
bwang putih - 1labu
Halia- seketul(saiz 2 x ibu jari)
serai -5 btg
(semua ni 👆blend)

serbuk kunyit -2 sudu kecil
gula melaka - 2 ketol (nak pakai nisey/gula kabung/gula nira)
garam 3 sudu kecil
*masak semua bahan di atas sehingga agak pekat/kering).. rasa secukup rasa..rempah ni memang agak manis ye..sebab tu ayam elok berkilat bila bakar/golek.
ambil rempah sapu pada ayam dan perap dalam 1 jam atau lebih sebelum di bakar.

sos cicah:
cili kering 10 biji- rebus dan blend
bawang putih bakar 5 ulas - blend
cuka - 2 sudu kecil
gula- 3 sudu besar
garam- 1 sudu kecil
tepung jagung - 1 sudu besar

*masak semua dengan air ,dah didih baru masukkan tepung jagung, kacau sampai pekat.. dah siap. bila sos dah sejuk
tambah dalam sos kacang tanah tumbuk dan bijan.

Kredit Resepi : Aini Salwa Binti Remely‎  

Resepi Kuey Teow Goreng Basah

Kuey Teow Goreng Basah
Kuey Teow Goreng Basah

Tumis:
2 biji bawang merah (dihiris)
4 ulas bawang putih (diketuk)
2 biji cili

Dah garing sikit, masukkan:
2 sudu cili boh

Tumis seketika, kemudian masukkan:
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
3 sudu besar kicap manis

Masukkan udang dan kerang ( nak letak ayam/daging pun boleh)

Masukkan 2 cawan air

Masak sehingga mendidih, kemudian masukkan:
1 biji telur (dipukul sedikit dengan garfu)

Masukkan:
1 bungkus kuey teow
Segenggam taugeh
Sedikit hirisan daun kucai

Perasakan dengan garam & serbuk/kiub pati ayam secukup rasa

Kacau rata, siap!

Kredit resepi: raffieyusoff via ibu resepi

Halab Gate Shawarma & Kebab, Bukit Bintang, Kuala Lumpur

Halab Gate Shawarma @ Kebab
Halab Gate Shawarma @ Kebab
Restoran Halab Gate Shawarma & Kebab ni kecil jer restoran diorang. Pemilik restoran bukan orang malaysia. Restoran Halab Gate ni dimiliki oleh Arabian Middle East Traders Sdn Bhd seperti mana yang tertulis dalam resit bayaran...Lokasi Restoran Halab ni berada di tengah-tengah kesibukan Bukit Bintang, Kuala Lumpur...Mudah nak datang, sebab tak jauh sangat dengan stesen monorail...LRT pun ada di Bukit Bintang ni.
menu-menu makanan Halab Gate Shawarma & Kebab
menu-menu makanan Halab Gate Shawarma & Kebab

boleh pilih nak ayam atau daging
boleh pilih nak ayam atau daging
Aku order beef shawarma...take away..makan kat hotel jer..tapi memang padu la shawarma diorang..terasa macam duduk kat arab😂😂....minta maaf tak sempat nak snap gambar shawarma tu, dah habis makan baru teringat nak ambil gambar😅😅...

Aku sangat recommed untuk korang try shawarma ni...Boleh cari di Bukit Bintang kalau korang berada di Kuala Lumpur tengah jalan-jalan tu, singgah la kejap makan shawarma😁...Aku sertakan GPS koordinat dan google map kat bawah ni sebagai rujukan korang.

GPS koordinat: 3.1474339096393997, 101.71076062006115

Pokok Buah Belimbing Buluh dan khasiatnya

Ternyata selain buahnya yang sedap dimakan,bahagian-bahagian lain pokok ini juga mempunyai banyak khasiat:

DAUN:
Untuk bayi yang diserang penyakit kuning, 
Cara:mandikan dengan air rebusan daun belimbing untuk meredakannya.

merawat sawan@sawan tarik.
Cara:kerap mandi dengan memasukkan daun ini ke dalam air mandian. Guna beberapa helai daun, lagi banyak lagi bagus.

Merawat:
Gatal-gatal kulit yang ringan.
Jerawat, panau dan sakit-sakit sendi.
kulit muka. 
Cara:Ambil beberapa helai daun, tumbuk halus dan dilumurkan pada tempat yang dimahukan. 

BUNGA:
Rawat sakit gigi:
Cara: Bunga ditampal digigit yang sakit.

Rawat batuk:
Cara 1: Bunga direbus dgn gula batu (rock Sugar) dan minum airnya.

Cara 2, bahan-bahan:
Segenggam bunga belimbing buluh.
Sedikit jus dari pegaga yg ditumbuk. 
2 biji bawang merah
Kulit kayu manis sebesar jari kelingking.
CARA: Rebus semuanya,tapis dan campurkan sedikit madu. Minum segelas, 3 kali sehari. 

BUAH:
menurunkan tekanan darah tinggi
merawat pitam
Cara: Petik 3 biji buah belimbing buluh.
Potong kecil-kecil dan rebus bersama air.
Minum air rebusannya selepas mengambil sarapan pagi, setiap hari.

Restoran Kak Som, Kampung Baru KL, makanan pantai timur

Kak Som, Kampung Baru
Kak Som, Kampung Baru

Kak Som, Kampung Baru
Kak Som, Kampung Baru
Restoran Kak Som Di Kampung Baru Kuala Lumpur ni, kebanyakkan menunya adalah berkonsepkan makanan pantai timur dan makanan ala-thai. Di restoran Kak Som ni ada nasi dagang, nasi kerabu, laksam, megi sup, lokcing, pulut mangga dan sebagainya.

Bagi yang tak biasa dengan menu pantai timur tu, di Kak SOm ni juga ada nasi berlauk, makanan panas gorengan ala thai yang pada kebiasaannya kita selalu makan...

side sini kalau korang nak makan nasi campur
side sini kalau korang nak makan nasi campur

side sini kalau korang nak makan makanan pantai timur/ala thai
side sini kalau korang nak makan makanan pantai timur/ala thai
Disebabkan aku baru jer makan tengahari di salah satu restoran di Kampung Baru ni (restoran gerak 23), jadi aku singgah sini just nak makan yang ringan-ringan jer..aku try pulut mangga dan lokcing sosej..
pulut mangga
pulut mangga

lokcing sosej
lokcing sosej
Kepada yang nak try makan di Restoran Kak Som ni, boleh la cari di Kampung Baru Kuala Lumpur. Aku sertakan GPS koordinat dan google map sebagai rujukan korang.

GPS koordinat: 3.1620429682476257, 101.70480477119331

Lain macam Restoran Nasi Kahwin Hari-Hari, Bukit Bintang Kuala Lumpur

 

Restoran Nasi Kahwin Hari-Hari
Restoran Nasi Kahwin Hari-Hari

Restoran Nasi Kahwin Hari-Hari
Restoran Nasi Kahwin Hari-Hari
Nasi Kahwin Hari-Hari yang aku terjah ni ada Restoran Nasi Kahwin Hari-Hari. Sebenarnya dioarang ada satu lagi gerai yang viral yang diorang buka di celah-celah lorong. Kedua-duanya di Bukit Bintang. Gerai lorong dan restoran ni berdekatan jer...Yang restoran ni beralamat di Jalan Beremi, Bukit Bintang, manakala yang di celah-celah lorong tu adalah di lorong Jalan Berangan, juga di Bukit Bintang. Restoran ni sebenarnya di tingkat bawah rumah flat...

kena beratur untuk pilih lauk
kena beratur untuk pilih lauk

makan kat restoran ni selesa la sikit
makan kat restoran ni selesa la sikit
Menu diorang ni berkonsepkan menu kenduri kahwin orang utara. Di sini nasi yang diorang sediakan adalah nasi hujan panas. Pilihan lauk pula adalah masakan ayam rose terangkat, ayam madu dua, daging masak hitam, kambing pasamah, gulai ikan termenung dan ayam goreng berempah, serta tidak ketinggalan papadom. Air pun air kenduri standard iaitu air sirap yang disediakan percuma dan boleh refill...
senarai menu dan harga Nasi Kahwin Hari-Hari
senarai menu dan harga Nasi Kahwin Hari-Hari
Gambar kat atas tu senarai harga setipa menu di sini. Tapi ni tertakluk kepada perubahan la...aku biasanya dalam posting blog aku, jarang nak bagitau harga, sebab harga mungkin berubah berdasarkan ekonomi semasa😅😅...
nasi kenduri yang aku order
nasi kenduri yang aku order

nasi hujan panas, daging masak hitam, jelatah timun
nasi hujan panas, daging masak hitam, jelatah timun

nasi hujan panas, ayam madu terangkat, jelatah timun
nasi hujan panas, ayam madu terangkat, jelatah timun

nasi hujan panas, ayam goreng, jelatah timun
nasi hujan panas, ayam goreng, jelatah timun
Aku boleh cakap semua menu memang padu...terasa macam betul-betul makan kenduri ala kampung belah-beah utara...syahdu oooo...teringat masa kenduri kahwin aku dulu-dulu....
Kepada yang nak datang ke sini, boleh cari di Bukit Bintang Kuala Lumpur. Tapi korang kena masuk ke dalam sikit baru boleh jumpa Nasi Kahwin Hari-Hari ni..Diorang buka seawal jam 10.30 pagi hingga 10.30 malam. Boleh pilih nak makan di warung celah-celah lorong atau nak makan di restoran..
Bagi memudahkan korang, aku sertakan GPS koordinat dan google map sebagai panduan untuk korang.
GPS koordinat: 3°08'51.0"N 101°42'36.2"E atau 3.147506, 101.710057