Makan malam yang sedap di Api-Api Ikan Bakar, Kuala Perlis

Api-Api Ikan Bakar, Kuala Perlis
Kalau nak makan yang sedap-sedap di Perlis ni, tempatnya semestinya la di Kuala Perlis. Makanan laut, ikan bakar, memang terbaik la. Biasanya makan yang macam ni adalah makan malam. Salah satu tempat yang menarik dah sedap untuk korang cuba adalah restoran Api-Api Ikan Bakar (seperti gambar sebelah). Makanan laut yang segar korang kena pilih sendiri. Lepas tu bagitau je nak masak apa. Ada banyak pilihan tinggal siap duit je nak bayar..hahahaha... Restoran Api-Api Ikan Bakar ni bersebelahan dengan sungai yang digunakan nelayan sebagai jeti nelayan. Sambil makan, sambil layan keindahan sungai dan bot-bot nelayan yang parking di sepanjang sungai tersebut. Parking kereta takda masalah sangat aku rasa...sebab kalau tak cukup parking depan restoran Api-Api Ikan Bakar, ada disediakan parking tambahan diseberang jalan.Kat situ, parking agak luas la sikit....tapi kena hati-hati nak melintas jalan, walaupun kereta tak banyak sangat, tapi kawasan tu kawasan selekoh yang kita mungkin tak perasan ada kereta yang lalu.
Restoran Api-Api Ikan Bakar yang bersebelahan dengan sungai

boleh lihat bot-bot nelayan yang parking dalam sungai
Pilihan menu aku untuk makan malam ni, takde la mewah sangat..maklum la bajet tak berapa nak mengizinkan...hihihi...kalau bajet korang lebih, boleh la nak makan besar. Asalnya aku nak pilih ikan siakap, tapi kebanyakan yang ada besar-besar sangat la pulak..bajet pun kena besar la jugak kan...Last-last ambil ikan bawal je..kui kui kui...so ikan bawal aku request buat bakar...menu lain adalah tom yam, terung bakar, kuah kari, ulam-ulaman dan tak lupa jugak feveret aku sotong goreng tepung...
ikan bawal bakar

tom yam

sotong goreng tepung

terung bakar

ulam-ulaman

kuah kari
Bagi yang ingin mencuba untuk makan malam di Api-Api Ikan Bakar ni, aku sediakan gps koordinat untuk korang dan juga google map. Tak tak biasa datang dan pertama kali, memang wajib guna gps sebab Api-Api Ikan Bakar ni agak ke dalam sikit tempatnya....
gps koordinat : 6°24'30.5"N 100°08'28.9"E

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...