Tutorial nak lock App dalam handphone android

Kali ni aku nak explain sikit berkenaan tutorial nak lock app dalam handphone android. Kadang-kadang kita ada maklumat penting yang kita taknak share dengan orang kan... So, cara mudah untuk pastikan data personal kita selamat adalah dengan cara letak password dekat apps atau file tersebut.
Disebabkan aku guna handphone OPPO A3s, jadi tutorial aku pun tentang cara-cara nak lock apps di OPPO A3s. Tapi aku rasa lebih kurang sama je untuk handphone brand lain.
Jom kita mulakan.....
Pertama, kosang kena masuk ke SETTING.
masuk ke 'setting'
Dah masuk ke setting, then korang cari SECURITY
cari security
Bila dah tekan security tu, lepas tu korang cari APP LOCK
pilih app lock
Bila mana korang tekan je APP LOCK tu, korang akan di suruh untuk set password. Ini untuk yang first time nak set APP LOCK ni.
tekan set password
Dekat sini bermula la korang kena fikir password ada yang korang nak set. 
fikir la apa yang korang nak set untuk password ni (kena ingat)
Dah settle yang ni, ada satu lagi security question yang korang kena jawab. Kat sini ada la 2-3 soalan pilihan yang korang boleh pilih untuk jawab.
set security question
Tapi kalau korang tak berkenan dengan soalan default tu, boleh pilih soalan sendiri. Korang tulis soalan, korang jawab sendiri.
soalan sendiri
pilih custom question
Dan pilih semuanya. dah buat soalan, dah jawab soalan, dah set password, seterusnya, barulah korang pilih app yang mana yang nak di LOCK kan. Untuk contoh tutorial ni, aku pilih app ASTRO GO untuk di LOCK kan.
pilih app mana yang nak di LOCK
Sebenarnya korang boleh piih seberapa banyak app yang korang nak LOCK kan. Semua menggunakan password yang sama. Lepas dah pilih app, then settle korang punya setting untuk LOCK APP di handphone.
So, bila korang nak buka app tersebut, contohnya, ASTRO GO ni,

pilih app
key in password
Then, tadaaaaaaaaaaaaaaaaa...........korang dah boleh masuk ke app tersebut.... Selamat mencobaa.
dah boleh masuk ke app astro go

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...